Från Gottsunda.
Till Vita Huset.

Läs om Trita Parsi ›

Från shahens Iran till den svenska förorten

Trita Parsi var fyra år gammal när han och hans familj lämnade sitt hemland Iran. Hans pappa hade då redan suttit fängslad på grund av kritiska uttalanden gentemot shahen vid universitetet där han undervisade. När pappan äntligen släpptes tyckte föräldrarna att det var för riskfyllt att stanna och pappan valde att acceptera den gästprofessur han fått av Uppsala universitet. Resan gick alltså till Sverige och Trita och hans familj hamnade så småningom i förorten Gottsunda i en liten lägenhet på Altfiolsgatan.

Med uppväxten som drivkraft

Men trots att Trita tillbringade hela sin uppväxt i Sverige kände han sig aldrig riktigt hemma där utan höll istället kvar vid sin iranska identitet. Hemma diskuterades det hela tiden politik och Trita bestämde sig som ung vuxen för att läsa två magisterexamina parallellt: ”Jag gick på handels just eftersom jag var orolig att jag inte skulle få ett jobb ifall jag bara läste statsvetenskap. Men jag läste statsvetenskap för att jag verkligen brann för det ämnet.”

Diplomati framför vapen

Efter studieåren i Sverige flyttade Trita till USA och skrev sin doktorsexamen vid John Hopkins School for Advanced International Studies med personer som den världskända ekonomen och professorn Francis Fukuyama som lärare.

Trita Parsi har sedan undervisat vid samma universitet, arbetat för FN och var 2002 med och grundade organisationen National Iranian American Council (NIAC) med målet att stärka iranska amerikaners röster och försöka medla och förbättra relationen mellan USA och Iran. Detta var i en tid då diplomati mellan USA och Iran nästintill ansågs som ett skällsord. I radioprogrammet Sommar i P1 berättar han om samtalet han fick 2009: det var dåvarande utrikesministern Hillary Clinton som behövde hans expertis.

Hela vägen till Vita huset

Idag är han en av de mest efterfrågade experterna när det kommer till internationella relationer i Mellanöstern. Han har skrivit prisbelönta och uppmärksammade böcker, diskuterat utrikespolitik på CNN, BBC och Al Jazeera och ätit julmiddag med Barack Obama.

Nu är det 16 år sedan han lämnade Sverige för Washington och det var inte förrän han kom till USA, som ofta kallas ”möjligheternas land”, som han insåg hur pass mycket möjligheter Sverige ändå har att erbjuda: ”Jag hade aldrig haft den möjligheten att både kunna göra nånting som ökade min chans att få ett jobb och göra nånting som jag verkligen älskar – om det inte varit för det svenska studiestödet.”

Trita är säker på att han kommer uppmana även sina egna barn att så småningom studera i Sverige: ”Jag vet att där kommer de ha möjligheten att följa sina drömmar, prova olika kurser, läsa olika saker tills de verkligen hittar det som är rätt för dem – utan att bli skuldbelagda för resten av sina liv.”

Fakta

 • Namn: Trita Parsi
 • Född: 1974 i Iran
 • Examen: Magisterexamen i ekonomi från handelshögskolan i Stockholm, magisterexamen i statskunskap vid Uppsala universitet, doktorsexamen vid John Hopkins University, USA.
  Årets alumn vid Uppsala universitet 2016

”Jag hade aldrig haft den möjligheten att både kunna göra nånting som ökade min chans att få ett jobb och göra nånting som jag verkligen älskar – om det inte varit för det svenska studiestödet.”

Trita Parsa

Vi hjälper dig

Du kan hitta mycket information på vår webbplats csn.se.

Behöver du personlig hjälp så ring oss på 0771-276 000.
Öppet på vardagar: 08:00 - 16:30.

Det går också bra att skicka e-post på CSN:s kontaktsida.

Har du en fråga?

Vanliga frågor

 • Jag har kommit efter med min återbetalning. Vad kan jag göra?

  Ring oss på 0771-276 000. Vi kan då diskutera vad som kan vara bäst för dig.

 • Kan jag påverka hur stor min skuld blir?

  Ja, om du lånar mindre så blir även din skuld mindre. Du kan till exempel välja att inte ta lån under alla dina studieveckor, utan endast bidragsdelen.

  Det är viktigt att fundera på detta i god tid, så du inte lånar mer än du behöver.

 • Kan jag betala tillbaka extra eller hela lånet på en gång?

  Ja, du kan när som helst betala in extra eller hela lånet på en gång. Du använder samma inbetalningsuppgifter som vid dina vanliga betalningar till oss.

  Om du vill betala hela lånet på en gång bör du kontakta oss först för att få ett korrekt belopp att betala.

 • Hur söker jag studiemedel?

  Du söker studiemedel i Mina sidor på csn.se (gäller inte om du är under 20 år och vill ha studiehjälp på gymnasienivå).

  För att kunna ansöka måste du logga in med bank-id, e-legitimation eller personlig kod.

 • Har du problem att ringa oss från utlandet?

  Om du har problem att ringa oss från utlandet, ring via vår myndighetsväxel på +46 60-18 60 00. Du kan då bli kopplad till vår kundservice.

  Telefonnummer som börjar med vissa siffror kan vara spärrade av din operatör. Om du har problem att ringa oss på 0771-276 000, bör du därför anmäla detta till din operatör.

 • Hur gör jag när jag saknar inbetalningsuppgifter?

  Du hittar alla uppgifter du behöver i Mina sidor på csn.se och i CSN:s app.

  Var uppmärksam på att det är olika bankgironummer för de olika lånen.

 • Hur gör jag om jag vill betala med autogiro eller e-faktura?

  Du anmäler det i din internetbank.

  När det gäller autogiro måste du få en bekräftelse från oss för att din ansökan ska vara godkänd. Om det är kort tid till sista betalningsdatum kan du behöva betala med den tidigare utskickade avin.

  När du ansökt om e-faktura skickas e-fakturan direkt till din internetbank och du måste kontrollera och godkänna e-fakturan för att betalningen ska genomföras.

 • Måste jag betala på lånet när jag studerar?

  Nej, inte under den tid som du studerar med studiemedel. Om du studerar utan studiemedel måste du ansöka om du vill betala mindre på lånet.

  Om du har återkrav eller obetalda årsbelopp för tidigare år, måste du alltid betala på dessa.

 • Vad händer om jag inte betalar?

  Vi skickar två påminnelser till dig. För varje påminnelse måste du betala en avgift på 450 kronor. Därefter skickar vi ett kravbrev.

  Om du ändå inte betalar lämnar vi över kravet till Kronofogden för indrivning. Bor du utomlands skickar vi ärendet via inkasso för indrivning.

 • Hur länge ska jag betala på mitt lån?

  Om du har tagit lån efter 30 juni 2001 (annuitetslån) betalar du som längst i 25 år. Återbetalningstiden kan vara kortare, till exempel om du inte har lånat så mycket eller om du är över 35 år när du börjar betala tillbaka.

Har du frågor om...

Har du frågor som du inte hittar bland vanliga frågor?
Se alla frågor och svar på csn.se.