Innovatör som
utmanar.

Läs om Sofie Lindblom ›

Med fokus på jämställdhet

Sofie Lindblom fick 2014 ta emot Microsofts utmärkelse ”IT girl of the year”. Då var hon 24 år. Utmärkelsen fick hon för sina ansträngningar att försöka bryta ner stereotyper och inspirera fler tjejer att söka sig till yrken inom teknikbranschen. Efter tre år på multinationella online-musiktjänsten Spotify, som deras innovationschef bland annat, har hon nu grundat innovationsplattformen Ideation360. Hon har gått från att vara intraprenör till att bli entreprenör. Men vägen dit har knappast varit spikrak: ”Jag testade 20 olika jobb inom olika industrier innan jag fyllde 25”.

Att våga utmana

När Sofie kom till Linköpings universitet för att läsa sin master i Medieteknik blev hon en aktiv röst för organisationen Womengineer som arbetar för att öka jämställdheten på de tekniska högskolorna. Idag sitter Sofie även i styrelserna för Business Sweden och Silicon Vikings och driver framförallt frågor om mångfald. Hennes två TEDx Talks “IT girls are the new it girls” och “All that glitters is not gold” handlar just om att utmana stereotyper och försöka finna sitt livs passion genom att inte aktivt gå ut och söka efter den utan istället våga prova på många olika saker.

Och Sofie har provat det mesta, inte bara en massa olika jobb, utan även en rad fritidsaktiviteter, sporter och för den delen olika ställen att bo på. Hon har bott i USA, Frankrike och Australien. Ett år av sina masterstudier tillbringade hon även på National University of Singapore som då var det nionde bästa universitetet i världen. Där blev det tydligt för Sofie att studenter från Sverige har något som de flesta studenter från andra länder inte har: ”Ja, det är till exempel väldigt annorlunda i Asien. Oftast har familjen bara råd att skicka ett barn till universitet och det blir då en väldig press på det barnet att prestera på topp för att kunna försörja hela familjen efter examen.”

Problemlösning i praktiken

Sofie har alltid varit nyfiken och intresserad av att frigöra kreativitet för att se vad som kan skapas ur det. En av de viktigaste lärdomarna hon bär med sig från studietiden är hur man lär sig att lösa problem. Hon tror att Sveriges studiestöd förmodligen är en av grundpelarna till att svenskarna är så duktiga på just innovation. Genom studentstödet kan studietiden ägnas åt allt som hör till denna tidsperiod i livet: ”Du kan fokusera mer på studierna, fokusera mer på studentlivet och gå all in.”
Nu ägnar Sofie mer eller mindre all sin vakna tid till att bygga upp sitt nystartade bolag. Hon föreläser och anordnar utbildningar för att hjälpa andra bolag att övervinna gapet mellan innovation i teorin och i praktiken.

För Sofie är det uppenbart, ja till och med självklart att när man studerat klart betala tillbaka det studielån man tagit: ”Det är även en lyx att få ha tagit en master in Science och ’bara’ ha det lilla studielån jag har - i andra länder räcker det bara till en termin. Jag tror många tar det för givet - vilket vi verkligen inte borde göra." 

Fakta

 • Namn: Sofie Lindblom
 • Född: 1989 utanför Stockholm
 • Examen: Masterexamen i Mediateknik vid Linköpings universitet
 • ”Fun fact”: Sprang Stockholm marathon 2017 på fyra timmar och ägnar helst sin lediga tid med att äta ost.

”Jag är mest stolt över att jag vågat göra saker, fast jag varit skiträdd ibland.”

Sofie Lindblom

Vi hjälper dig

Du kan hitta mycket information på vår webbplats csn.se.

Behöver du personlig hjälp så ring oss på 0771-276 000.
Öppet på vardagar: 08:00 - 16:30.

Det går också bra att skicka e-post på CSN:s kontaktsida.

Har du en fråga?

Vanliga frågor

 • Jag har kommit efter med min återbetalning. Vad kan jag göra?

  Ring oss på 0771-276 000. Vi kan då diskutera vad som kan vara bäst för dig.

 • Kan jag påverka hur stor min skuld blir?

  Ja, om du lånar mindre så blir även din skuld mindre. Du kan till exempel välja att inte ta lån under alla dina studieveckor, utan endast bidragsdelen.

  Det är viktigt att fundera på detta i god tid, så du inte lånar mer än du behöver.

 • Kan jag betala tillbaka extra eller hela lånet på en gång?

  Ja, du kan när som helst betala in extra eller hela lånet på en gång. Du använder samma inbetalningsuppgifter som vid dina vanliga betalningar till oss.

  Om du vill betala hela lånet på en gång bör du kontakta oss först för att få ett korrekt belopp att betala.

 • Hur söker jag studiemedel?

  Du söker studiemedel i Mina sidor på csn.se (gäller inte om du är under 20 år och vill ha studiehjälp på gymnasienivå).

  För att kunna ansöka måste du logga in med bank-id, e-legitimation eller personlig kod.

 • Har du problem att ringa oss från utlandet?

  Om du har problem att ringa oss från utlandet, ring via vår myndighetsväxel på +46 60-18 60 00. Du kan då bli kopplad till vår kundservice.

  Telefonnummer som börjar med vissa siffror kan vara spärrade av din operatör. Om du har problem att ringa oss på 0771-276 000, bör du därför anmäla detta till din operatör.

 • Hur gör jag när jag saknar inbetalningsuppgifter?

  Du hittar alla uppgifter du behöver i Mina sidor på csn.se och i CSN:s app.

  Var uppmärksam på att det är olika bankgironummer för de olika lånen.

 • Hur gör jag om jag vill betala med autogiro eller e-faktura?

  Du anmäler det i din internetbank.

  När det gäller autogiro måste du få en bekräftelse från oss för att din ansökan ska vara godkänd. Om det är kort tid till sista betalningsdatum kan du behöva betala med den tidigare utskickade avin.

  När du ansökt om e-faktura skickas e-fakturan direkt till din internetbank och du måste kontrollera och godkänna e-fakturan för att betalningen ska genomföras.

 • Måste jag betala på lånet när jag studerar?

  Nej, inte under den tid som du studerar med studiemedel. Om du studerar utan studiemedel måste du ansöka om du vill betala mindre på lånet.

  Om du har återkrav eller obetalda årsbelopp för tidigare år, måste du alltid betala på dessa.

 • Vad händer om jag inte betalar?

  Vi skickar två påminnelser till dig. För varje påminnelse måste du betala en avgift på 450 kronor. Därefter skickar vi ett kravbrev.

  Om du ändå inte betalar lämnar vi över kravet till Kronofogden för indrivning. Bor du utomlands skickar vi ärendet via inkasso för indrivning.

 • Hur länge ska jag betala på mitt lån?

  Om du har tagit lån efter 30 juni 2001 (annuitetslån) betalar du som längst i 25 år. Återbetalningstiden kan vara kortare, till exempel om du inte har lånat så mycket eller om du är över 35 år när du börjar betala tillbaka.

Har du frågor om...

Har du frågor som du inte hittar bland vanliga frågor?
Se alla frågor och svar på csn.se.